Klassesæt og workshoppen: Modets Time

Til 5. og 6. klassetrin

 

I 2010 udgav stifter af Room for Reflection, Gitte Winter Graugaard, pubertetsbogen “Skumle skiderikker og lyserøde skyer”. Bogen læses i 5. – 6. klasse på landets skoler, og klasserne arbejder med det tilhørende UV-materiale. Niveauet passer bedst til 5. klassetrin, men kan også læses i 6. klasse.

Du kan downloade klassesættet gratis i PDF form her. På samme side kan du også stille dig i kø til det fysiske klassesæt.

Bogen “Skumle skiderikker og lyserøde skyer” bliver i forbindelse med workshoppen brugt som talerør for børnene, og via bogens hovedpersoner kan børnene nemmere tale om deres egne følelser. I mange tilfælde har bogens konflikter åbnet op for en dialog i klasserne om problemer, de ikke selv har kunnet sætte ord på tidligere.

Bogens hovedpersoner er på tre forskellige udviklingstrin: før-pubertet til tidlig pubertet og bragende pubertet. De tre udviklingstrin giver eleverne i 5-6. klasse, som også udvikles i forskellig tempo, mulighed for at tale om hovedpersonernes kvaler omkring typiske teenagedilemmaer som alkohol, venskaber, kærester og første tanker om sex.

Vil du købe bogen?

Se mere til gratis download og klassesæt

Hør Gitte fortælle om Skumle skiderikker og lyserøde skyer i et P4 interview ved bogens udgivelse i 2010

HVAD SIGER LÆRERNE?

“Jeg har læst Skumle skiderikker og lyserøde skyer og glæder mig nu til at læse den med min 5. klasse på Virum Skole. Bogen passer rigtig fint til deres niveau, og jeg glæder mig til de diskussioner, vi kan få i forbindelse med bogen. En af bogens styrker er, at den kan ramme alle i klassen.

Der er stor forskel på, hvor pubertære eleverne er i min klasse. Nogen meget, nogen slet ikke. Skumle skiderikker og lyserøde skyer rammer med de tre piger på hvert deres trin i udviklingen alle i klassen, og det er sjældent, at vi kan finde litteratur til dette klassetrin, der gør det. Desuden er halvdelen af klassen spejdere, så bogen passer perfekt til dem”.

Fie Johnsen

Lærer, Virum Skole

”Jeg har som dansklærer på Herstedøster skole i Albertslund arbejdet med bogen i en 6. klasse. Børnene har læst den hjemme, og samtlige piger synes, den var god. Problematikken omkring det, at pigerne ikke alle går i puberteten og begynder at interessere sig for drenge samtidigt, ramte lige i øjet. Det var lige nøjagtig de problemer, vi tumlede med i pigegruppen i slutningen af 6. kl.

To af pigerne har købt bogen for at læse den igen og glæder sig til, at der kommer endnu en. Faktisk var de fleste af drengene også glade for bogen, selvom de mente, at den var noget tøset. Jeg vil helt sikkert bruge bogen igen og har desuden anbefalet, at vi indkøber den til skolebiblioteket på skolen eller til fællessamlingen i kommunen”. 

Britt Bjarnø Jensen

Dansklærer, Herstedøster skole i Albertslund

”…Bogens indhold blev taget overordentligt godt imod af klassen, og alle børnene havde meget let ved at leve sig ind i historien, da de let kunne identificere sig med mange af situationerne i bogen. Der var specielt mange af pigerne, der sagtens kunne nikke genkendende til Amalies usikkerhed omkring, hvem der er ægte veninder og skrækken for at miste bedsteveninden.

De syntes, det var sjovt at følge storesøsteren, og hendes fester, men børnene var ikke selv der endnu udviklingsmæssigt. Drengene blev mere tiltrukket af krimidelen, som de syntes var spændende. Stort set alle børnene mente at Amalies familie lignede deres egen meget godt; en ganske almindelig familie uden de helt store konflikter…”.

Line Brun Stallknecht

Lærer, Kontiki Skolen i Hillerød

BESØG AF FORFATTEREN

I forlængelse af arbejdet med bogen i klasserne, kommer forfatter Gitte Winter Graugaard af og til på besøg, taler med børnene om deres arbejde med UV-materialet, og hvad det vil sige at skrive en bog.

”Tusind tak for besøget og for både masser af information om, hvordan en forfatter arbejder, hvor der hentes inspiration, gode historier og for dine fine veloplagte svar på alle børnenes spørgsmål. Nu er vi så bare spændte på den næste bog – om vi kan kende nogen af historierne i den! Hilsen en godt tilfreds lærer”.

Lisbeth Reinholdt Kontiki Skolen i Hillerød

“Eleverne var helt vilde med at have Gitte på besøg. Hun kunne tale med dem om pubertet på en anden måde, end jeg kan som lærer. Det var fedt. Her et halvt år senere taler de stadig om den dag Gitte besøgte os. Kan så vildt anbefale det.”

Lærer, Virum Skole

Vil du høre om Gitte har tid? Skriv en mail på info@roomforreflection.dk

HVAD SIGER BØRNENE?

“Ville bare sige mange tak for en supergod og spændende bog. Vi er lige kommet hjem fra Korsika. At læse i Skumle skiderikker og lyserøde skyer blev et must – vi skulle læse et par kapitler hver aften, og det meste af den lange lange biltur hjem gik med at vi skiftevis læste højt i bogen 🙂 – Turen føltes meget kortere.Vi håber så meget at der kommer en 2’er. Knus Ida, Maya og Signe. P.s Vi elsker alle de sjove tegninger :)”

Søstrene Ida, Maya og Signe

“Har lige læst “Skumle skiderikker & lyserøde skyer” færdig. Og jeg læste den for en uge siden. Den er bare vildt god. Kan godt forstå det med følelserne, venskab og kærlighed.”

Frederikke, 11 år.

“Jeg fik bogen lige før påske og har allerede læst den. Jeg kunne slet ikke lade den være og måtte bare hele tiden læse mere. Gad rigtig godt vide om Amalie er vild med Jonas? Kommer der en mere?”

Emilie Maja, Ålborg, 11 år.

“Jeg er kæmpefan af bogen! Jeg læste den på to dage, da jeg var så opslugt af den (hverdag, så skulle også i skole). Jeg plejer ikke at være så opslugt af bøger, men ved denne her er det helt anderledes! Jeg kan kende noget fra min egen hverdag, og har lært af den.:) Jeg glæder mig virkeligt meget til at 2’eren udkommer! Du er rigtigt god til at skrive, og jeg synes det er ret sjovt at sådan nogle som Obama er med.:] Det er cool! <3 Ikke ligesom de andre bøger.” 

Victoria

13 år

Jeg har lige læst “Skumle Skiderikker og lyserøde skyer”. Jeg syntes virkelig at det er en god bog. Mest fordi at der både er spænding i, og fordi at man lærer Amalies familie virkelig godt at kende, og man får et indblik i hendes liv. Amalie minder egentlig også ret meget om mig selv, så jeg syntes at det er en bog, der kan anbefales. Den drejer sig nok mest til piger i alderen 11-14 syntes jeg. Men jeg vil gerne spørge om 3 ting.1) Kommer der flere bøger om Amalie? 2) Kommer der en film? Hilsen Amalie ;- ) P.S: Fedt at der er tegninger i! Det ser jeg sjældent i de bøger jeg læser. Og virkelig godt tegnet Maria Tran Larsen. :D”

 

Maria

“Jeg synes bare at den er megagod, jeg købte den i går og er allerede næsten færdig, men jeg prøver at spare, for den var egentlig til skolebrug! Min søde nabo læser den også og synes også at den er god! Kan genkende nogle af følelserne :-).

Nanna

“Hej jeg hedder Sofie og har læst Skumle skiderikker og lyserøde skyer og jeg synes at den er megagod. Jeg håber, at der kommer en 2’er, hvis den kommer, vil jeg helt sikkert læse den. hvis der skulle komme en film ville jeg mega gerne se den.Bogen læste jeg på cirka 3-4 dage for den er så god.” 

Sofie

Prøv også Miniforfatter

 

Hvis eleverne kunne lide Skumle skiderikker og lyserøde skyer, vil de sikkert også være vilde med den første bog i serien Miniforfatter. Her får eleverne mulighed for at skrive novellen “Julie og Caroline for evigt” færdig og bestemmer dermed selv, hvordan novellen slutter.