gitte220x220

Af Gitte Winter Graugaard

Stifter af Room for Reflection

 

Bevar den barnlige juleglæde – skru op for fantasien. Sådan får julemanden, nisserne og tandfeen lov til at leve videre….

 

Med små børn og en flok skønne jævnaldrende venner i huset kan der hurtigt komme fokus på, hvad der er virkeligt i den søde juletid, og hvad de voksne finder på. Kender du også den slags spørgsmål hjemme hos dig?

For nogle år siden kom min ældste datter på dengang 7 år meget oprevet hjem fra skole og sagde:

“Mor, de siger henne i skolen, at julemanden ikke findes! Er det rigtigt?” “X’s far siger, at det er hendes mor, der putter gaver i julesokken?”… og lidt senere: “Og er Tandfeen så bare noget vi leger?”.

Og tilsvarende får jeg lige nu også spørgsmål og kommentarer til de drømmefangere, jeg netop har sat til salg – er det virkeligt? Kan de fange drømmene?

Jeg oplever, at børn i den tidlige skolealder har et stort behov for afklaring.

Så findes Julemanden hjemme hos jer?? Hvad svarer I, når den her slags spørgsmål melder sig?

Her er svaret, der virker herhjemme:

Den voksne svarer: “For mig findes de alle sammen: Julemanden, nisserne, Tandfeen, Klokkeblomst, Snehvide og alle andre magiske eventyrlige venner, jeg elsker at tænke på. De findes og bor i min fantasi, og der får de altid lov til at bo, så længe jeg husker på at bruge min fantasi og ikke bliver alt for voksen-kedelig.”

Det er et dejligt befriende svar, som giver smil i børnenes øjne og lader mig få adgang til min egen fantasi og kreativitet.

For selv som voksne har vi brug for fantasi – der hvor alt kan ske, hvor vores drømme går i opfyldelse, hvor prinser og prinsesser bliver gift og lever lykkeligt til deres dages ende i halve kongeriger, og hvor troldmænd tryller det onde godt igen.

Hvis DU bruger din fantastiske fantasi, kan du også invitere julemanden og alle de andre indenfor. Og der kan de leve, så længe du har lyst til det.

Og det superfede er, at i din fantasi kan du selv få lov til at bestemme, hvordan Julemanden ser ud, hvordan han bor, laver alle gaverne osv. Ja, du kan sågar få lov til at besøge ham, hvis du har lyst.

Så prøv nu engang at lukke øjnene og fortæl mig, hvordan der ser ud hjemme i Julemandens stue inde i din fantasi. Jeg er sikker på, at det er et dejligt sted…”. Spørg endelig dine børn om det samme og hjælp dem med at skrue op for det magiske og fantasien.

Fantasi bliver vi aldrig for gamle til. Som forfatter, skribent og konceptudvikler får jeg heldigvis ofte lov til at bruge min fantasi selv i mit arbejde – og som mor er fantasien vidunderlig i så mange sammenhænge og giver adgang til at lege med mine børn på magisk vis.

Hvis du vil læse mere om, hvordan fantasi understøtter dit barns leg og udvikling, kan jeg anbefale dig at se nærmere på forsker i børneleg, Jørn Martin Steenhold, som jeg har været heldig at få lov at interviewe for nogle år tilbage.

”Legen er barnets måde at lære om sig selv og verden omkring sig på. Barnet får viden og erfaring ved at prøve forskellige legeuniverser… Når dit barn har overskud til at digte en helt anden virkelighed til, er det tegn på, at han forstår, hvad der er op og ned i den almindelige hverdag.” Læs videre her.

 

Hos Room for Reflection ønsker vi at inspirere til meget mere kreativitet hos både børn og voksne. Se flere af vores tilbud her: www.roomforreflection.dk

Har du set de nye smukke drømmefangere?

Vi har netop fået de smukkeste drømmefangere hjem fra Nepal. Se dem her og vælg den størrelse, der passer til dit barn.

 

Styrk fantasien med børnemeditationer

I Børnemeditationerne: I mit hjerte ligger børnene med lukkede øjne og bruger deres fantasi til at skabe billeder af deres smukke hjerter. Meditation har stor gavn, når vi ønsker at styrke vores børns kreativitet.

 

Gør dit barn til miniforfatter

Med novellerne i Miniforfatter skriver børnene selv en række noveller færdige. Vores illustratorer har også gjort klar til at børnene illustrerer novellerne færdige. Styrk dit barns lyst til at være kreativ med Miniforfatter.

 

Læs med dit barn

Selvom dit barn er blevet stor nok til selv at kunne læse, kan du styrke kreativiteten og hjælpe læselysten på vej ved at blive ved med at læse højt med dit barn. Vælger du en bog med seje illustrationer som i Skumle skiderikker og lyserøde skyer, har I en masse skønne elementer at tale ud fra.