Forfatter, mindfulnessinstruktør

Af Gitte Winter Graugaard, Forfatter, mentor og coach

7004 skønne sjæle er vi nu samlet på Facebook og to års fødselsdag. Vi har nået endnu to fine milepæle. Room for Reflection har også i disse dage 2 års fødselsdag. Det er skønt og livsbekræftende at se en smuk tanke vokse sig stor og stærk og flyve ud på eventyr sammen med en masse dejlige børn og voksne i private hjem og i skoler og daginstitutioner. For hvert barn vi når, tænder vi et lille fint lys i et smukt hjerte. Og så kan vi i grunden ikke ønske os mere…

For 4 år siden skrev jeg “Studieliv uden stress” for stressrådgiver Thomas Pape. I den proces fandt jeg ud af, HVOR mange unge mennesker i Danmark, der har det rigtig svært og har fået stress, inden livet for alvor er begyndt at folde sig ud.

Det, synes jeg, er SUPER skræmmende – og særligt fordi vi ved, at har du først en gang haft alvorlig stress, er der større risiko for, at du får det igen senere i livet ved nye store belastninger. Når unge mennesker har panodiler liggende fast i skoletasken, har ondt i livet, føler et kæmpe pres, har lavt selvværd eller føler en enorm ensomhed på et gymnasium eller et studie, er der altså noget HELT galt – også i verdens ‘måske’ lykkeligste land… Det er ikke særligt lykkeligt i min opfattelse af verden…

Jeg besluttede mig for at ville gøre en forskel.

På det tidspunkt var mine egne børn 3 og 6 år, og da Studieliv uden stress udkom besluttede jeg mig for at finde frem til alle de redskaber jeg kunne lære dem, så de vil få en anden ungdom, end mange har i dag. En ungdom med mod på og lyst til livet. En ungdom med højt selvværd, glæde og en lethed, jeg savner i dagens ungdom. En ungdom med robusthed og gode, sunde kerneværdier. En ungdom med meget mere ro.

Det er svært at lave om på den digitale tidsalders hastige verden, så mine svar var at lære mine børn at navigere i en verden, der går stærkt og er fyldt med stimuli. Husk på, at vi i dag får samme mængde stimuli på en dag som vores oldeforældre for 100 år siden fik på ET ÅR! Det gør vores børn også. Og derfor skal vi lære dem at sætte farten ned, slappe af og nyde nuet. Vi skal lære dem at bremse tiden, så den ikke flyver af sted med dem i en stormende hvirvelvind.

Vores autonome nervesystem består af to systemer, som er geniale, hvis de ER i balance. Når vi har høj fart og skal præstere aktiverer vi det sympatiske nervesystem. Og et af problemerne er, at det gør vi og de unge alt for meget hver eneste dag. Vi har enormt behov for også hver eneste dag at aktivere det parasympatiske nervesystem, som hjælper os til at finde ro og hvile. Det er altså balancen mellem de to systemer, den er gal med. Derfor skal vi blive meget bedre til at aktivere det parasympatiske nervesystem mange gange hver eneste dag. Og det skal vi så lære videre til vores børn.

Grunden til at så mange børn og unge er stressede i dag, er fordi vi som forældregeneration ikke mestrer at finde den vigtige balance mellem de to nervesystemer. Derfor lærer vi det heller ikke videre til vores børn. Først når noget er helt galt, stopper vi op og leder efter værktøjer eller i værste fald medicin. Vi skal starte meget før og forebygge, at stressen hober sig op i vores system. Stress kommer, når summen af belastninger over tid overstiger summen af ressourcer.

Vi skal derfor lede efter flere ressourcer – og mange af dem følges hånd i hånd med en aktivering af det parasympatiske nervesystem.

Svarene i min verden på at lære mine og andres børn at aktivere det parasympatiske nervesystem oftere i deres travle hverdag er at lære dem mindfulness og meditation, som jeg selv fandt og finder stor glæde ved. Særligt hjertemeditation var og er et fantastisk redskab i min hverdag.

Sådan startede jeg på at fortælle dem om hjertemeditation. De elskede det og sov som blide lam, så snart jeg gik i gang med at guide dem ind i deres smukke hjerter og lære dem at fylde dem selv op med kærlighed. Mine veninder spurgte ind til, hvad vi lavede og sådan blev fortællinger på sengekanten til bogen Børnemeditationerne I mit hjerte. Siden har flere end 3000 danske familier fundet vej til Børnemeditationerne I mit hjerte, der nu også sælger på 8 internationale markeder på engelsk.

I den tid blev også det første mindfulnesshold skabt i samarbejde med min skønne samarbejdspartner Sussanne Wexø og senere vores første instruktører Dorthe Gørløv og Malene Stokholte Geertz i min datters 0. klasse – som det første af mange forældrebetalte hold rundt i landet. I eftermiddag har en af vores instruktører, Mia Nørnberg Paaske, fx en skøn flok Minibier (mini-sfo) og 0. -1. klasses elever til et udsolgt forældrebetalt mindfulnesshold i SFO tiden på Aabybro Skole – nu på femte sæson.

Vores fantastiske instruktører, som siden er blevet udvidet til 8 dejlige sjæle rundt i landet, har undervist et hav af børn i mindfulness. Nu samarbejder vi også direkte med skoler og endnu vigtigere med kommuner og har netop med stor succes afsluttet et meget fint pilotprojekt i Billund Kommune i fire 0. klasser ved Bettina Møller, som er vores instruktør på den egn og med efteruddannelse til lærere og pædagoger ved Sussanne Wexø.

Sussanne har i år i samarbejde med os efteruddannet de første knap 20 lærere og pædagoger mm. i mindfulness. Udtalelser og reaktioner på den uddannelse er overvældende. Sussanne har en fantastisk evne til at lære mindfulness fra sig – fra hjerte til hjerte. Dermed adskiller hendes uddannelse sig fra andre på markedet, der handler om en forståelse af hvad mindfulness er, og som derfor appellerer til hjernen, hvor vi gerne vil mere ned i kroppen og mærke effekten af mindfulness i krop, sind og hjerte.

Ned i kroppen kommer vi i den grad, når vi her i forsommeren mødes til Mindfulness og Morgenbad i morgen på Rungsted strand og senere på Herslev Strand, hvor instruktør Mette la Cour er klar fra d. 30.5. Disse workshops er blot to af mange workshops, vi har holdt de sidste to år om at mærke sig selv, lytte til sit hjerte og lære kunsten videre til sine børn. Flere hundrede kursister har oplevet at se og mærke deres smukke hjerter og fundet ind til nye smukke indre kilder, som netop er nogle af de føromtalte ressourcer, vi har så meget brug for i vores travle liv.

Sammen med vores anden instruktør i Nordjylland Maiken Gesche har vi nu også smukke tilbud om at lære at lave sine egne børnemeditationer og lære at lave yoga med de små fra 0-7 år.

Sidste nye skud på stammen er den fine lille mindfulness-billedbog Jordens Børn, som netop er udkommet på Forlaget Room for Reflection – som jo også er blevet skabt i denne fine to-årige proces.

Jeg kniber mig lidt i armen og kan slet ikke forstå, at vi har nået alt det på bare 2 år, som jeg sidder her og gør en dejlig status.

Vi har netop i samarbejde med to skoler sendt de første fondsansøgninger af sted og krydser alle vores fingre for, at de går i gennem og baner en ny vej for, at MANGE flere børn kan få MEGET MERE MEDITATION og MINDFULNESS ind i deres hverdag i skoler og i børnehaver. Hjælp os gerne med at manifestere, at de går igennem. Det vil vi nemlig SÅ gerne.

TUSIND MILLIONER tak til alle omkring mig, der hjælper denne smukke sommerfugl, som Room for Reflection er, til at få de allerfineste vinger. Når vi arbejder fra hjertet, bliver al ting magisk. Det gælder også alle jer derude, der liker, deler og kommenterer her på væggen. Jeg er enormt glad for tonen I holder her i vores rare forum. Tak for det og tak for al jeres interesse og begejstring. Jeg modtager mange skønne breve fra begejstrede forældre, og elsker hver en lille hilsen. Tusind tak fordi I deler jeres begejstring med os. Her inspirerer vi hinanden og bakker op om gode tiltag.

Du kan læse MEGET mere om alle vores aktiviteter på www.roomforreflection.dk og se også den nye engelske side på www.roomforreflection.com.

Og nu til gaverne♥
Er du nået helt herned, kommer vi nu til noget vigtigt.

I anledningen af at vi er rundet de 7000 har vi en lille konkurrence kørende. Du kan se den øverst på vores side på Facebook. Kom og vær med. Du kan vinde Jordens Børn. Konkurrencen slutter torsdag.

I anledningen af vores fødselsdag sender vi en fin lille drømmefanger med ALLE ordrer, der skal pakkes i dag og i morgen. Så længe lager haves! De er jo helt fra Nepal…

Hip Hip Hurraaaaaaaaa

Gode tanker
Gitte Winter Graugaard
Forfatter, coach og mentor
Stifter af Room for Reflection

Gem