Lækre billedbøger med dybde

 

Vi elsker billedbøger, der, udover at indeholde fantastiske fortællinger, er smukke for øjnene og styrker barnets evne til at mærke sig selv og verden. Tag listen med på dit bibliotek eller prøv lykken i din boghandel – flere af dem er desværre udsolgt fra forlaget.

Kaninsk af Jo Empson (UK) er en letlæst skøn billedbog med en fin lille fortælling og en dejlig indsigt i livets farver og musik. Skønne illustrationer af forfatteren selv. På dansk ved forlaget Lamberth 2012. Originaltitel “Rabbityness” (forlaget Child’s play int).

I de allerældste dage af Tina Bisgaard Norup og illustreret af Lilian Brøgger (DK) er en superdejlig billedbog på skønne vers på en fed rytme og med smukke illustrationer. En absolut yndlingsbilledbog herhjemme (også for voksne). Forlaget Alma 2010.

Der er en lille plet i dit hjerte af Yvonne van de Brug (NL) er en absolut yndlingsbilledbog herhjemme. Så meget at jeg opkøbte restlageret fra forlaget, da jeg åbnede Room for Reflection og solgte det på tre timer på Facebook. I fortællingen møder vi triste børn og glade børn fra hele verden, som alle er forskellige, men har det dejlige tilfælles, at de alle har en lille plet i hjertet. (Udsolgt fra Turbine forlaget – find den på biblo). Originaltitel “Er is een plekje in je hart”.  Denne bog er også en inspiration i opbygningen af børnemeditationerne: “I mit hjerte”.

Store ulv og lille ulv af Nadine Brun Cosme og Olivier Tallec (Fr) handler om venskab og om at dele. Dansk forlag: Arvids. Original titel: Grand Loup et Petit Loup 2005.

En kæmpe i huset af Rosalinde Bonnet og Nathalie Polfliet (FR) handler om at genoverveje noget, vi tidligere syntes var helt normalt, fordi vi får ny indsigt og mærker efter i hjertet. Dansk forlag Lamberth. Original titel: Un orgre á la Maison, 2008.

ABC af Knud Romer illustreret af John Kørner (DK). Jeg er vild med Kørners billeder og var derfor spændt på denne kobling med Knud Romer. Billederne ER skønne og mange af de små rim er som ventet dejlig finurlige. Forlaget Carlsen 2014.

Sandheden om en elefant af Martin Baltscheit og Chrstoph Mett (DE) handler om at vi oplever verden forskelligt og har hvert vores syn på. hvad sandheden er. Lidt avanceret, men med god hjælp fra den voksne, kan I få gode snakke. Dansk forlag Lamberth. Original titel: Die Elefantenwahrheit, 2007.

Sommerfugle i maven af Edward van de Vendel og Caril Cneut. Dette forsidebillede i dårlig opløsning, som jeg kunne finde, er en fornærmelse mod denne smukt illustrerede billedbog, som jeg elsker og ofte har overvejet at kopiere og hænge op på væggene som små plakater. Den handler om noget så fantastisk som at have sommerfugle i maven i en forelskelse. Dansk forlag Lamberth. Original titel: Eén Miljoen Vlinders, 2007

Denne liste er på opfordring udarbejdet af forfatter og stifter af Room for Reflection, Gitte Winter Graugaard. Du er velkommen til at sende anbefalinger til andre billedbøger i samme kategori. Skriv til gitte@roomforreflection.dk.

Gitte er storforbruger af billedbøger, elsker at gå på bogmesser og kommer hjem med stakkevis af bøger. Køber ofte de gode tilbud i boghandlerne – 4 for en hundredmand. Det er rent lotteri og ganske ofte god gevinst. Og så må vi ikke glemme landets skønne biblioteker, som bugner af fantastiske billedbøger.

God fornøjelse.