Har dit barn angst?

Angst hos børn og børnemeditation

I følge Skoleforeningen får 10-15 procent af børn på en årgang angst på et eller andet tidspunkt.

“Alligevel er det ikke den mest synlige lidelse, for angste børn reagerer ofte ikke på en måde, der forstyrrer eller tiltrækker opmærksomhed, og deres symptomer er mange gange for lette til, at de kommer videre i psykiatrien, også selv om de er blevet spottet,” siger psykolog Charlotte Høyrup”.

Se mere om angste børn i skolen i artiklen her fra Skoleforeningen, der også deler 7 tegn på, at et barn har angst.

Har dit barn seperationsangst?

En af de former for angst, vi blandt andet ser i skolen er seperationsangst, som vi også ofte ser i daginstitutionerne. For disse børn kan det være svært at sige farvel i skolen eller i børnehaven. Det kan være i mildere grad eller i værre grad, som i værste tilfælde kan betyde, at barnet ikke kan komme i børnehave eller skole.

“Børn med abnorm separationsangst kan beskrive, at der bag deres symptomer ligger en stor angst for, at forældrene skal komme til skade, når barnet ikke er til stede. Barnet selv er ulykkeligt over ikke at kunne komme i skole og kan de fleste aftener have de bedste intentioner om næste dag at skulle derhen. Når dagen oprinder, bliver det umuligt for barnet at komme af sted, fordi angsten bliver for stor.”

Per Hove Thomsen, Professor i børne- og ungdomspsykiatri Aarhus Universitet. Se mere her.

En mor, der kender seperationsangsten fra sin datter, fik rigtig god hjælp med Børnemeditationerne I mit hjerte, som har hjulpet flere børn med angst.

 

Vi har nu brugt “hjertehistorierne” som min datter kalder dem i en måneds tid. Fra hun fik den første har hun efterspurgt dem siden. Dagligt. Vi har arbejdet på at hun selv kan fylde sit hjerte med kærlighed, når hun synes tingene blev svære i skolen. Fra at være meget skrøbelig, have ondt i maven, når hun skulle i skole og flere gange være brudt sammen deroppe – er hun nu på tredje uge den glade og sprudlende pige, vi kender, som igen synes det er fantastisk at være startet i skole. Meditationerne har virkelig hjulpet os på vej og med en del kendskab til meditation og mindfulness er jeg ret begejstret for måden historierne er skrevet på. Tak ♡”.

Flere former for angst

Andre former for angst kommer frem som fobier, social angst, generaliseret angst, panikangst eller OCD.

Se mere om forskellige former for angst hos Psykologisk Institut i Aarhus og se også typiske træk hos børn med angst.

Børn kan i forskellige faser opleve forskellige former for angst. I sit slideshow forklarer Familieterapeut og Socialformidler Dorte Jensen de forskellige faser således:

“2 årige: seperationsangst, angst for fremmede, frygt for nye stimuli, højde skræk og ukendte lyde.
3 årige: frygt for mørke og små dyr
5 årige: frygt for skrappe mennesker og kropslig fortræd
6 årige: bange for at være alene, overnaturlige væsner, at sove alene, torden og lyn.
8 årige: frygt bygger på mediebeskrivelser Tzunami, jordskælv, krig, forældres skilsmisse
9 årige: frygt for skolepræstationer, fysisk udseende, døden”

Børnemeditation og angst

Den helt store grund til, at jeg har skrevet Børnemeditationerne I mit hjerte og Hjerternes Dal er at lære børn og unge at finde ind til de smukke resurser vi alle sammen har indeni. Selvkærlighed er den dejligste drivkraft i livet. Kærlighed som emne, meditationsteknikker og en nærværende forælder, der læser højt har vist sig at kunne hjælpe mange børn til at falde nemmere i søvn. Også børn med angst.

Psykolog Stine Hæk behandler børn og unge med angst. Læs her hvorfor hun ligesom en lang række andre børnepsykologer anbefaler Børnemediationerne I mit hjerte.

Den lille bog lægger, i modsætning til hovedparten af de materialer tilgængeligt på markedet, op til en nærværende stund mellem barnet og forældrene. Det er ikke barnet, der med hjælp fra en app eller cd har et projekt ex. med at sove eller håndtere savn – det er et fælles projekt med mor og far. Gennem øvelserne i bogen udvikler forældrene barnets evne til, at trøste og berolige sig selv, hvilket er væsentligt i en tid, hvor vi er adskilt mange timer om dagen, og mange børn lever som delebørn, hvor de må undvære far eller mor i længere tid, når de er ved den anden.

I mit Hjerte giver et redskab, hvor barnet kan tage følelsen af nærhed og forbundethed med sig. Sidste meditation rummer en meditation, hvor man med barnet ”deler kærlighed med universet”. Denne meditation rummer, at barnet forestiller sig, at sende noget af det mentale gode, det selv har til resten af verden. Barnet får en oplevelse af, at selv om ikke alle børn har, hvad de har brug for, er barnet ikke hjælpeløst i den forbindelse. Man kan gennem dette måske afhjælpe den magtesløshed børn kan føle, når de konfronteres med de ting, der sker ude i den store verden som sult og nød.

Spændende at udvikle et børnemateriale til uønskede tanker og bekymringer!

Stine Hæk

Psykolog

Er dit barn angst ved sengetid?

Flere børn med angst har svært ved at falde i søvn, og nogle kan også være angste for at falde i søvn. Læs herunder, hvad tre forældre skrev om bogen i forbindelse med angst.

 

Kære Gitte!
Vores pige på 8 år er pludselig begyndt at få angstlignende tanker omkring døden – mest udbredt ved sengetid. Jeg greb med det samme din bog “I mit hjerte” og tænk sig, den virkede første aften. Angsten har fortaget sig og hun elsker hjertemeditationerne; hun får de sorte tanker væk og fyldes med kærlighed?Vi har nu været i gang med historierne i 14 dage, og de sidste to aftenener er hun faldet i søvn, inden jeg fik afsluttet. Tak Gitte og held og lykke med dit fantastiske arbejde.

Gem

Gem

mor

Jeg har købt dem i håb om at det kunne hjælpe vores dreng, der har haft natteangst i noget tid. Har læst dem hver aften siden og han har ikke haft natteangst siden! Det er helt fantastisk, og kan kraftigt anbefales.

mor

De er så gode! Har en søn, der ind i mellem lider af angst. De er guld værd, når der skal ro på til sengetid!!

mor

Om at savne

Forfatter Gitte WInter Graugaard kender alt til savn og hjemve og kommer her med et bud på hvordan vi kan hjælpe børn, der savner.

 

Vil du også prøve bøgerne, der hjælper børn med angst? Se mere her:

Vi anbefaler altid, at du søger råd hos din læge i forbindelse med at du oplever vedværende eller dybere angst hos dit barn.

 

Se mere til I mit hjerte

Den elskede bog med børnemeditationer har hjulpet så mange børn til bedre balance. Sælger i 15 lande på tre sprog.

Se mere til Hjerternes Dal

Her er den nyeste bog med meditationer til børn, som går endnu mere i dybden med at lære børn deres indre resurser at kende.

Online forløb om børn og søvn

Den store kærlighedspakke

Skab afslapning sammen med Tryk og glad

Skab tryghed med den lille sky