Af Gitte Winter Graugaard

 

Jeg husker tydeligt tysk på højt niveau i 3g på Aarhus Statsgymnasium. Vi var kun 5 elever på holdet. Den ene var tysker og gad ikke komme til undervisning. Den anden var elendig til tysk og kom heller ikke. Så var der Anne Sophie, Lasse og jeg tilbage. Lasse og jeg var kærester. Så det var ret akavet, når Anne Sophie ikke kom. Uh, kan helt mærke det i maven bare ved at tænke på det. Den der pubertære akavethed….

Vi havde en skøn lærerinde. Hun var ambitiøs og vi blev gode til tysk, vi tre. Og det fik læreren til at kaste sig over digtet: “Angst essen seele auf” af Rainer Werner Fassbinder.

Angst har været et tema i mange forfatterskaber. Forleden faldt jeg tilfældigt over en Søren Kierkegaard samling. Den var fyldt med angst. Også HC. Andersen skrev om sin angst: “Jeg har en Angst som aldrig før,
Som stod jeg foran Dødens Dør” ( I
 digt fra 1864 “Jeg har en Angst som aldrig før.”)

I dag er der flere end nogensinde, der får angst. Og jeg tror på, at angst æder en del af sjælen op. Når man mærker ind i børn, der har angst er det som om, angsten har sat en snabel ind i børnenes maver og er begyndt at suge livsglæden ud af dem. Og livsglæden kommer fra sjælen, som ved, at livet er det smukkeste en sjæl kan blive skænket. For i livet kan en sjæl udrette, skabe og forandre.

Tak til Bente Klarlund Pedersen, som med denne artikel mindede mig om det tyske værk og ungdommens akavethed. Og tak for at bringe fokus på, at der i dag er meget, vi kan gøre for at komme ud af angstens greb. 

https://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/art6875856/Angst-æder-sjæle-op-men-der-er-hjælp-at-hente?

Den metode Bente her skriver om er den grundlæggende metode i vores nye bog “Monstermanualen til børn med mange bekymringer”. Første oplag er tæt på udsolgt, 2. oplag er lige kommet på lager og vi glædes inderligt over, at vi sammen med jer forældre, lærere og pædagoger, der flittigt læser bogen, hjælper børnene med deres bekymringsmonster. Sammen giver vi børnene poweren tilbage. Det er vigtigt! For livsglæden er livets magi. Og ingen barn skal leve med et monster, der suger livets magi ud af dem!!

Læs mere om bogen

Vil du læse mere om Monstermanualen? 

Kom til foredrag i Aarhus

Søndag d. 24.2 holder Stine og jeg foredrag “Hjælp dit ængstelige barn”, hvor vi tager udgangspunkt i metoden i Monstermanualen og kommer med gode råd. Workshoppen er en del af HEART POWER weekenden i Aarhus. Du kan booke hele weekenden, eller nøjes med at booke enkelte workshops. Følge linket her.

Vil du have hjælp til dit barn af Stine?

Du finder Stine Hæk – Psykolog, forfatter og foredragsholder, min medforfatter i Silkeborg. Hun hjælper så mange børn ud af angsten og overbekymringens overmandende greb.