Sov nu lille skat. Du har sådan brug for din søvn.

Børn med ADHD og børnemeditation

Denne side er skabt i forbindelse med, at forfatter Gitte Winter Graugaard i sommeren 2016 bød varmt velkommen til syv familier i Danmark med børn i 5-15 års alderen, hvor et eller flere af børnene har fået konstateret ADHD. Familierne blev fundet relevante til en miniundersøgelse om brugen af bogen “Børnemeditationerne I mit hjerte” til familier med et barn med ADHD, fordi deres barn havde svært ved at sove, og forældrene overvejede at give deres barn melatonin eller anden sovemedicin for at finde ro til at falde i søvn.

I forbindelse med Online Forløbet “I mit hjerte” om metoderne i bogen, har vi valgt at lade filmene fra undersøgelsen være tilgængelige, så mange flere familier med ADHD kan få gavn af indholdet, der blev optaget i forbindelse med undersøgelserne.

For rigtig mange børn med ADHD og ADHD symptomer har nu nemmere ved at sove og er gået fra 1-3 timers slåskampe omkring putning ind og ud af sengen, som driver forældre til vanvid, og gør børnene kede af det og så trætte næste morgen – til dejlige putninger på 10-20 minutter.

“Min dreng elsker bogen. Han er 10 år og har ADHD. Kan varmt anbefale den.”
forælder

De fleste af de familier, vi interviewede i undersøgelsen, fortalte, at deres barn med ADHD sjældent eller meget sjældent virker til at være udhvilet, når vækkeuret ringer, og det er tid til at komme i skole. Når vi kommer trætte i skole eller børnehave, svarer det til at vores indre batteri ikke er ladet helt op, og så kommer vi nemmere i konflikt, har sværere ved at holde fokus, og humøret er ikke så godt som efter en god nats søvn. Det kender vi også fra os selv.

ADHD børn og manglende søvn

Inden vi går til bogen og virkningen heraf i de mange film herunder, skal vi se lidt på symptomer på ADHD, og hvordan manglende søvn påvirker børn med og uden ADHD. I følge ADHD foreningen har børn med ADHD oftere end andre børn søvnproblemer og har god gavn af hjælp til at få den søvn, de har behov for. Her kan du se en tommelfingerregel over, hvor meget søvn dit barn har brug for fra ADHD foreningen:

  • En 3-årig: 10 – 14 timer
  • Førskolebørn: 10 – 12 timer
  • Skolebørn (6-12 år): 9-12 timer
  • Teenagere (13-15 år): 9-10 timer

“Manglende søvn påvirker alle, og undersøgelser har vist, at dårlig søvn kan medføre problemer, der kan ligne de vanskeligheder, man ser hos mennesker med ADHD. Når man både har ADHD og søvnproblemer, er man ekstra belastet, og det er derfor særlig vigtigt, at mennesker med ADHD tager søvnproblemer alvorligt og gør noget for at mindske dem.”

Fra ADHD Foreningen. Læs mere her.

Flere forskere er optagede af at finde ud af, hvorfor manglende søvn ses oftere hos børn med ADHD. Og man kigger også på, om manglende søvn forstærker ADHD symptomerne hos børn.

»Jeg tænker, at måske skulle man have fokus på en behandling, som kan være med til at hjælpe til at få en bedre søvnkvalitet. Det er jo oplagt at tænke i de baner. Man ved, at når børn ikke får nok søvn, så kan det i sig selv give hyperaktivitet,« siger Ole Jakob Storebø, der forsker ved Psykiatrisk Forskningsenhed Slagelse, Region Sjælland.

Fra artikel til Videnskab.dk, som du kan læse her.

Ole Jakob Storebø sætter i artiklen også spørgsmåltegn ved om den typiske medicin børn får mod ADHD i sig selv er søvnforstyrrende.

Kan generel manglende søvn kan give symptomer på ADHD hos raske børn?

Et forskningsprojekt om søvnforstyrrelser, som Allan Hvolby, børnepsykiater på Børne- og Ungdomspsykiatriske afdeling i Esbjerg under Psykiatri Center Vest har foretaget viser, at raske børn der over tid sover for lidt kan udvikle symptomer, der minder om ADHD.

Rastløshed, uro i kroppen, koncentrationsproblemer og indlæringsbesvær er nogle af de symptomer, man ser hos de raske, men trætte børn. »Har man et barn med disse træk, er det en god idé at kigge på barnets sovevaner. Blot en time for lidt i døgnet kan have stor betydning for barnets trivsel«, siger han.

Se mere her, hvor en søvnekspert bakker op. 

Symptomer på ADHD

Er du i tvivl om dit barn har ADHD? Her er nogle af de symptomer vi ofte ser hos børn med ADHD.

“Børn med ADHD er særligt følsomme for stimuli fra syn, hørelse og berøring. Når de overstimuleres, mister de hurtigt kontrollen, kører op og bliver nogle gange aggressive eller kommer med fysiske eller verbale grovheder. Børn med ADHD, der er præget af uopmærksomhed, kan se ud til at drive afsted i deres egne tanker og miste kontakten med det, som sker rundt om dem.

Symptomerne være forskellige for drenge og piger. Drenge vil gerne være mere hyperaktive og piger vil være mere uopmærksomme. Desuden vil uopmærksomme piger ofte dagdrømme, mens uopmærksomme drenge har en tendens til at lege eller fjolle formålsløst omkring. Drenge kan også være mindre lydige overfor lærere og andre voksne, så deres adfærd ofte er mere iøjnefaldende.”

Fra Sundhed.dk. Læs videre

Hjælp til børn med ADHD

Vi ved, at Børnemeditationerne I mit hjerte hjælper børn i 12 lande med at falde i søvn. Herunder børn med særlige behov som autisme, angst, handicaps, sensitivitet og ADHD. Det er vores håb, at bogen også vil kunne hjælpe jer. Få en masse hjælp til at komme i gang med denne metode her på siden og find endnu mere hjælp i vores online program, som er skabt omkring metoderne i bogen. Se også særligt den anden sidste film på siden her om din egen energi ved putningen som forælder, som er alt afgørende for om bogen også virker hjemme hos jer.

“Min 7 år gamle søn har autisme og adhd og lider hårdt af angst. De sidste 3 måneder har det taget længere tid at få ham til at sove. Nogle gange bliver den 22.30 før han sover. I aften læste jeg den første historie i Børnemeditationerne I mit hjerte for første gang. Min søn kom ikke ud af sengen, og han var faldet i søvn på 10 minutter. Må det blive ved. Tak skal du have for din bog”.

Mor fra UK

Se flere anbefalinger fra forældre her på dansk og her på engelsk.

Bogen hjælper både med selvværd og søvn. Se mere om bogen her.

Gå i dybden med børnemeditation på Connected Kids

Når du har prøvet af læse bogen højt for dit barn, og der opstår forskellige ting under meditationerne, som du gerne vil hjælpe dit barn med, kan jeg anbefale dig at komme til Maiken Gesche Nickels workshop Connected Kids om børnemeditation. Særligt på level 2 omtaler Maiken, hvordan vi med stor fordel kan lave meditationer til børn med særlige behov eller handicaps.

Online Forløb om børn og søvn

Lær mere om metoderne bag bogen og få svar på særlige udfordringer.

Læs mere om bogen og se flere anbefalinger

Kombiner med akupressur

Vi kan kun anbefale at kombinere Børnemeditationerne I mit hjerte med Katrine Birks fine bog Tryk og Glad, som hjælper forældrene med at trykke på forskellige akupressurpunkter på børnene, som også fører til afslapning.

Lær mere om børnemeditation på Connected Kids

Lær hvordan du selv kan lave dine egne børnemeditationer til dit barn, så du kan hjælpe ham/ hende endnu mere. På level to er der særligt fokus på børn med særlige udfordringer.

 

Se vores film om ADHD og meditation

Filmene herunder er optaget i forbindelse med en mini-undersøgelse vi lavede med bogen Børnemeditationerne I mit hjerte og børn med ADHD. Vi har ladet filmene være åbne her på siden, da mange familier siden har haft gavn af indholdet. Indholdet ligger nu også som en del af vores online forløb om børn og søvn:

En hilsen til børnene

Her er en kærlig hilsen til de børn, der var omdrejningspunktet for denne undersøgelse. Måske kan den også hjælpe andre familier.

Velkomst og introduktion til forældre

Lidt om Room for Reflection, hvordan bogen er blevet modtaget, og hvorfor vi vil lave undersøgelsen.

Om undersøgelsen

Om undersøgelsen og hvorfor vi laver den.

Om baggrunden for bogen og hjertemeditation

Her får du lidt baggrundsviden om bogen og om hjertemeditation.

Hvordan er bogen delt op?

Her er lidt om bogens opdeling og om de fire meditationer.

Om jeres energi under putningen (the switch)

Vigtig information om jeres egen energi under putningen.

Om søskende

Her kommer lidt om søskende og hvordan de bliver påvirket af putningen.